G.A.L. Valea Budureasca

Informatii generale privind SDL

Parteneriatul de dezvoltare durabila Tinuturile Budureasca este situat în Regiunea de Dezvoltare Sud-Muntenia, în partea de S-E a județului Prahova, în vecinătatea oraselor Urlati si municipiul Ploiești si cuprinde 28.534 locuitori (Informatii oficiale INS, Tempo online, http://statistici.insse.ro:8077/tempo-online/#/pages/tables/insse-table), din care 12.962 reprezinta populatie urbana – orasul Mizil, judetul Prahova si 15.572 sunt din zona rurala, dispusi pe o suprafata totala de 253,95 km² , densitatea teritoriala medie rezultata fiind de 112, 36 loc. Clima este temperat- continentală moderată specifica campiei , cu ierni geroase, veri calde, secetoase, primăverile sunt scurte, iar toamnele reci.

La nivelul teritoriului există numeroase firme,care îşi desfăşoară activitatea în toate sectoarele economice. Dezvoltarea rurală si diversificarea economiei rurale depind în principal de nivelul educatiei, al cunoştinţelor şi calificării forţei de muncă. S-a observat că la nivelul teritoriului exista necesitatea de a se interveni cu actiuni complementare protectiei sociale adresate grupurilor vulnerabile, indreptandu-ne atentia, in analiza datelor, in mod special catre copiii aflati in dificultate. Infrastructura de baza este slab dezvoltata si necesita imbunatatiri care sa asigure un nivel de trai corespunzator in randul comunitatii locale.

Investițiile în infrastructura de bază, deși susținute în ultima perioadă, nu au reușit să acopere nevoile reale ale teritoriului, ceea ce afectează în mod negativ calitatea vieții la nivel local și potențialul de dezvoltare economică locală. Patrimoniul arhitectural și cultural din teritoriu se defineste prin existenta unor monumente arheologice şi arhitecturale, precum si prin pastrarea si transmiterea din generatii in generatii a traditiilor – a patrimoniului imaterial cu toate aspectele sale culturale diverse deodată. La nivelul microregiunii există multe monumente cu valoare culturală şi istorică si puncte de interes cultural local, denumite generic muzee sau monumente.

Importanta implementarii LEADER rezulta din faptul ca parteneriatul  îşi propune să aducă prin strategia de dezvoltare locala elaborata ,cele mai bune argumente care să demonstreze capacitatea sa de a aplica Axa LEADER cu succes. Locuitorii teritoriului Tinuturile  Budureasca  au dovedit ca sunt oameni receptivi care pot valorifica potenţialul local, stabilind măsuri pentru satiisfacerea nevoilor identificate.

Modalitatea prin care Strategia de dezvoltare locala este orientata catre provocari care pot fi abordate prin instrumente specifice a avut in vedere principiile care au stat la baza elaborarii strategiei, respectiv implicarea si consultarea partenerilor, transparenta, obiectivitate si sustenabilitatea actiunilor ce vor fi implementate pentru dezvoltarea localitatilor din cadrul parteneriatului. Prin consultările care au avut loc între partenerii semnatari ai acordului de parteneriat s-au stabilit direcțiile și măsurile care vor asigura  îndeplinirea obiectivelor previzionate a fi atinse ca urmare a implementarii SDL.

Armonizarea socio-economica pe plan local implica  coordonarea eforturilor intre comunitate, sectorul privat si autoritatile locale in vederea atingerii unei dezvoltari echilibrate. Aceasta poate include promovarea oportunitatilor egale, investiii in infrastructura, stimularea antreprenoriatului si implicarea activa a cetatenilor in procesul decizional. Este esential sa se urmareasca cresterea economica in paralel cu imbunatatirea calitatii vietii si protejarea mediului inconjurator.

Implementarea unui plan integrat si implicarea comunitatii sunt primordiale pentru dezvoltarea socio-economica.

Dezvoltarea unitara la nivel local implica coordonarea eforturilor astfel incat toate  sectoarele comunitatii  sa beneficieze in mod echitabil de initiativele de dezvoltare si sa fie asigurata echitatea in distributia resurselor, oportunitatilor , contribuind astfel la cresterea armonioasa si sustenabila a intregii comunitati .